11 Mart 2009

Sıcak Çikolata Banyosu


Yine bir Kanyon günü, yeni bir lezzet günü! Bu sefer Kanyon AVM'nin giriş katında bulunan Kitchenette'teyiz. Sık mola duraklarımızdan birisi olan bu mekan hem bir bar hem bir cafe hem de bir brasserie tarzında.Mekandan fazla söz etmeden hemen deneyimimize geçmek istiyorum. Bu seferki deneyimimiz "Sıcak Çikolatalı Tart"tı. Adeta klasik tart postu altında bir sufleydi. Gönülleri fethettiği yetmiyormuş gibi, gözleri de fethediyor. Daha net bir tarifle, şöyle betimlemek uygun olur sanırız ki: "Suflenin etrafı ince hamurlanmış hali". Sonucu daha çok merak eder gibi olabilirsiniz, bu yüzden de "tat nasıldı?" diye soranlara cevabım: "Ona diyecek hiçbir şeyim yok!" şeklinde olur..Bir yemeğin tadı kadar en az sunumunun da önemli olduğunu herkes bilir. Büyükçe bir tabağın içinde getirilen bu tartın yanında - ne yazık ki - bir iki top da vanilyalı dondurma sunuluyor. Görüntü olarak tatmin edici gözükse de, tat olarak hayal kırıklığı yaşatıyor. Bilenler için; Moda'daki Ali Usta, Bebek'teki Mini dondurma ya da Çeşme Veli Usta standardı beklemek belki yanlış olur bu yancı dondurmadan ama yine de hazır ve hiç lezzetli olmayan bir dondurmayı da böylesine güzel bir çikolata gölünün içinde eritmeye vicdanınız elvermiyor. Bu tabii ki çok büyük bir eksik ama asıl odak noktamız burada sıcak tatlımız!
Sufle severlerle tart severlerin buluşma noktasında onlara bir de çikolata hastaları katılırsa, bu tatlıyı baş tacı edebilirler rahatlıkla. Çok yakın bir arkadaşımızın tavsiyesi ve zorlamasıyla el attık bu tatlıya, hatta nasıl yeneceğini de uygulamalı gördük, öğrendik.
İşte bu tatlının kullanım kılavuzu: Gözünüzün şehvetine yenilip de ilk kaşığı tartın kenarına vurursanız baştan kaybedersiniz. Zira içinden akacak çikolatayı kaçırırsınız ve bir daha da geri döndüremezsiniz! Ondandır ki mutlak suretle ilk kaşığınızı tatlının ortasına daldırın ve ortadan yanlara doğru tadınız. Her lokmayı ufak miktarda almak benliğiniz için bir artı olacaktır, yoksa çabucak bitirip doyuma ulaşamazsınız. Ne kadar kötü de olsa, dondurmadan da küçük bir parça alıp kaşığınızı dondurmalı şekilde tatlının ortasına batırmayı deneyiniz. Kısa sürede farkedeceksiniz ki, dondurmanız ve akışkan sıcak çikolatanız bir bütün olacak, zevkinizi katlayacaktır. Bu sürece dayanabilmeniz size kalmış, ama çok dayanamam diyenler için o zaman tartın yarısı bitirildiğinde artık etrafındaki hamurun yenmesi gerekliliğini belirtelim. Zaten tabağı bulaşıkçıya bırakmadan temizlemiş olmanız an meselesi.
Yan etkileri:Yüksek kalori içerdiğinden yağ yapar. Bel bölgesinde genişlemeye yol açar. Seratonin salgınızı (mutluluk hormonu) arttırır. Muhabbet dönen bir masada iseniz ortamın sessizliğe gömülmesine yol açar. Etrafınızdaki diğer sesler anlamsızlaşabilir.
Dünyaya dönecek olursak; tatlımızın yanında çay ve cappucino aldık ama takdir edersiniz ki böyle bir tatlının ardından bunlara yorum yapmak pek mantık işi olmaz. Yine de, demleme çayları ne kahvehane usulü acı ne de poşet çay usulü tatsız, tam olması gerektiği gibiydi. Şekerle tatlandırılmaya muhtaç olmayan bir çay. En büyük artısı ise çayınızı kocaman bir "mug"da alabilmeniz, ki tiryakiler için nimet sayılabilir. Kahve ise klasikti, ne kokusuyla aklınızı başından alıyor ne de hazırları gibi itici geliyor. Onlara da "iyiydi" diyelim şimdilik ve gelecek yazılarımızda daha iyilerini yazma sözünü verelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder